lucidnesanje.com
Kaj so lucidne sanje > Splošen uvod

Na kratko o tem kaj lucidne sanje so, kako nam lahko koristijo, kako jih lahko sanjamo, uporabljamo, malo zgodovine in sploh vsega.

Kaj so lucidne oz. zavestne sanje?

Izraz "lucidne sanje" si je v začetku 20. stoletja izmislil oz. prvič uporabil Frederik van Eeden, pisatelj in pesnik, da bi s tem ponazoril umsko jasnost sanj.

Definicija

Lucidne sanje so sanje v katerih se človek popolnoma zaveda dejstva da se nahaja sredi sanj in to svojo vednost uporabi za spreminjanje toka sanj.

Lucidne sanje? Kaj je to?

Zamisli si, da spiš. Zamisli si, da spiš in sanjaš. Tvoje sanje se odvijajo v vsej njihovi skrivnostni nepredvidljivosti in ti se pasivno prepuščaš njihovemu nezavednemu toku. Dogodki si tekoče sledijo eden drugemu, kot utečena dramska igra na gledališkem odru. Nenadoma pa tok nezavednosti prekine subtilen preblisk umske prisebnosti. Vidiš namreč letečega slona. In to roza barve. Velik leteči slon roza barve. Ne samo, da ni siv, tudi leti. Saj to ni mogoče. Tvoj notranji vodnjak čutne, zaznavne zavednosti se je nenadoma prebudil iz globokega spanca in v tebe, v tvojo dušo, v tvojo bit začel brizgati adrenalinske valove popolnoma vsakdanje a ponoči nikoli prisotne zavesti. Iznenada se popolnoma zaveš absurdnosti nastale situacije in vse kar lahko izjaviš je le: "Sanjam! Pa jaz sem sredi sanj!"

Kratka in jedrnata razlaga

Poznate Star Trek? Ja? Potem poznate tudi Holodeck. Ja? No, to je to.

Malo zgodovine

Do pred nekaj desetletji je za zavestne sanje veljalo, da niso mogoče, da ne obstajajo. Zavest, medtem ko spimo, torej ko smo nezavedni? Nemogoče! Primere, ko so ljudje pripovedovali, da so imeli lucidne oz. zavestne sanje so materialistični znanstveniki obravnavali le kot nenavadne okultistične anekdote, nevredne kakršnegakoli znanstvenega obravnavanja.

Potem pa sta v poznih sedemdesetih, čeprav sta bila geografsko zelo oddaljena, skoraj istočasno dr. Stephen LaBerge in Alan Worsley s kolegi, v njihovih spalnih laboratorijih prvič v zgodovini med spanjem, z vnaprej določenimi premiki oči signalizirala zunanjemu svetu da, ja, sanjata! Postavljen je bil nov mejnik v (zahodnjaški) človeški zgodovini, sanjske meje ki jih je postavila empirična znanost so bile končno porušene. Miti o sanjah so dobili nove, epske razsežnosti. Človek je odkril nov svet.

Ko sem luciden...

Sanjač lahko v svojih lucidnih sanjah počne vse in karkoli. Ko se sanjač zaveda, da sanja, lahko po svoji volji spreminja potek in podobo sanj, lahko preoblikuje sanjske osebe in podobe. Fizične, moralne in druge omejitve odpadejo. Sanjač sam se odloča kaj bo iz njegovih sanj. Zabava, neskončna, neomejena zabava, obisk nikoli videnih krajev, planetov, galaksij, letenje, Matrix style , kakršnekoli oblike seksa, udejstvovanje v prizorih kateregakoli filma, skupinske sanje, sanjsko zdravljenje, sanje, ki napovedujejo prihodnost, obisk preteklosti, prihodnosti, posvetovanje s svojim notranjim duhovnim voditeljem, poistoveti se z drugo osebo/stvarjo/živaljo v sanjah, spremeni karkoli v karkoli drugega, neskončne možnosti učenja, novih izkušenj, samorazvoja, itd, itd, ipd..

Res pa je, da obstajajo različne stopnje zavednosti oz. lucidnosti in vsega naštetega ne moremo vedno početi. A več o tem si lahko preberete v enem naših prihodnjih prispevkov.

To je bil kratek uvod v svet lucidnih sanj. Upam da vam je sedaj jasno kaj ta izraz pomeni in da je pritegnil vašo pozornost. Pozornost, ki si jo vsekakor zasluži!

Viri: Lucidity Institute, ld4all.com, alt.dreams.lucid, Lars' Lucid Dreaming FAQ

Avtor članka: Strawin
Zadnja sprememba besedila: 23.6.2003


lucidnesanje.com - slika 18 Sorodne povezave:
Kaj so lucidne oz. zavestne sanje
Okrajšave lucidnih pojmov
Stopnje lucidnosti
Zgodovina

Nazaj na prejšnjo stran