Zivljenje sanj Seznam forumov
 
 Osrednja stran  •  FAQ  •  Išči  •  Seznam članov  •  Sanjske skupine   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Prijava za pregled zasebnih sporočil  •  Prijava
 Šola lucidnega sanjanja, 2. korak Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temoOdgovori na to temo
Avtor Sporočilo
Strawin
Lucidni izvedenec<br>Administrator
Lucidni izvedenec
AdministratorPridružen/-a: Sob, 14. Jun 2003 14:34
Prispevkov: 3707
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob 21. Jun 2003 6:08 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Projekt > Okrožje > Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

Pomemben del poti je za nami. Praktično pol poti do lucidnosti. Sedaj pa naprej. Very Happy

Drugi korak: preverjanje stvarnosti in lucidna namera

Preverjanje stvarnosti

Kolikokrat se čez dan vprašamo ali nemara sanjamo? Malokrat? Bodimo pošteni. Praktično nikoli. In če tega ne počnemo čez dan, zakaj neki bi to počeli v sanjah? Pripraviti se moramo do tega, da postanemo kritični do stvarnosti oz. da v sanjah preizkušamo, če sanjamo ali ne.

Zveni lažje kot se zdi. Če obrnemo vprašanje: kolikokrat ste se v sanjah vprašali, če morebiti ne sanjate? Malokrat? Bodimo pošteni. Praktično nikoli. Priti moramo do te stopnje, da bomo v sanjah dvomili o okolici v kateri se bomo nahajali. Obstaja veliko tehnik za to (ki bodo predstavljene v prihodnjih prispevkih), ampak mi se bomo osredotočili na dve najosnovnejši, ki izkoriščata nestabilnost sanj in sta tudi najbolj priporočljivi za začetnike: štetje prstov in branje besedila.

Lucidna namera

Ko gremo v trgovino, po nakupih, si najprej pripravimo načrt kaj vse bomo kupili. Medtem ko se vozimo do trgovine lahko na ta naš plan pozabimo, a nanj se bomo zopet spomnili, ko bomo v trgovini.

Ravno tako je z sanjanjem. Imeti moramo namero vedeti, da sanjamo, ko bomo dejansko sanjali. Isto kot s trgovino si moramo pripraviti načrt kako bomo postali lucidni, ko bomo sredi sanj. Zveni težje kot se zdi, a je skrajno preprosto. Uporabili bomo tehniko MILD (mnemonic induced lucid dream, "izumil" jo je dr. Stephen LaBerge) v njeni poenostavljeni obliki.

Izvajanje štetja prstov in branja besedila
 • Preverjanje: Večkrat na dan, vsaj petkrat, po možnosti večkrat (razporejeno čez cel dan), se boš vprašal/a ali trenutno sanjaš. To boš naredil/a z veliko mero resnosti in z ravno toliko resnosti boš te dvome tudi preveril/a, kot sledi:
 • 1. Razglej se po okolici, podrobno si jo oglej in preveri, če morebiti ne vidiš kaj čudnega, kot so npr. leteči predmeti, pokojni ljudje, neznana pokrajina, čudne stavbe, ipd. Če opaziš kaj čudnega, nemudoma preidi na točko 2! Če po kratkotrajnem (ne prekratkem) opazovanju ne vidiš nič čudnega, počasi preidi na točko 2.
 • 2. Druga stvar, ki jo opraviš je ta, da boš vsakič štel/a prste na roki. Roko boš iztegnil/a in štel/a prste. Prstov ne boš premikal/a, samo v mislih jih boš štel/a. Obrnil/a boš dlan in preštel/a še enkrat. Dvakrat bo dovolj. Če bo število prstov različno od 5, to pomeni da sanjaš. Če ugotoviš, da sanjaš, lahko preskočiš točko 3.
 • 3. Vsakič boš tudi bral/a besedilo. Prebral/a boš besedo ali dve, se obrnil/a vstran in prebral/a še enkrat, to boš ponovil/a še tretjič. Če sanjaš, je 75% možnosti, da se bo besedilo spremenilo, pri tretjem poskusu branja pa celo 90%. Bereš lahko katerokoli besedilo, kjerkoli, tudi digitalne ure. Digitalne ure so še posebej uporabne, saj se spreminjajo že če samo gledamo v njih.
 • 4. Če ugotoviš, da sanjaš, čestitam! Uspelo ti je! Very Happy Če pa ugotoviš, da ne sanjaš pa si poizkusi predstavljati, da si trenutno sredi sanj. Razglej se malo po okolici in si zamisli kaj bi sedaj počel/a, če bi bil/a sredi sanj.
 • Pozor! Preverjanje stvarnosti moraš opravljati z veliko mero resnosti, počasi, brez hitenja. Če boš to naredil/a samo na 1,2,3, da bi čimprej opravil/a, medtem pa boš z mislimi čisto drugje, učinka NE BO! Resnično si moraš prizadeti, da ugotoviš če sanjaš ali ne (kakorkoli noro že to zveni), to NE SME postati avtomatika, ki jo boš opravil/a v sekundi!
 • Pazi! Če te kdo vidi, ko tako gledaš prste in si ogleduješ okolico, si lahko to tvoje dejanje napačno razlaga. Najbolje, da to počneš, ko naokoli ni radovednežev. Wink
Postavljanje lucidne namere
 • 1. Pred spanjem si boš kot cilj zadal/a to, da se boš vsakič, ko se boš zbudil/a spominjal/a vseh sanj, ki si jih ravnokar sanjal/a.
 • 2. Trdno se odloči, da se boš naslednjič, ko boš sanjal/a, zavedal/a, da sanjaš! Ponavljaj si: "Naslednjič, ko bom sanjal/a, se bom zavedal/a, da sanjam." Poskušaj se čimbolj osredotočiti na to, ne samo ponavljati teh besed, bodi TRDNO odločen/a, da tako bo! Če opaziš, da so ti misli odplavale drugam, jih počasi, lepo zopet usmeri na to tvojo namero.
 • 3. Istočastno si predstavljaj, da si sredi kakšnih sanj, ki se jih spominjaš od prej, s tem da tokrat prepoznaš, da so to le sanje! Predstavljaj si pač, da si sredi teh sanj, vidiš nekaj čudnega in se zato odločiš, da preveriš stvarnost in tako vidiš, da sanjaš!
 • 4. Ponavljaj korake 2. in 3. dokler ne meniš, da je tvoja namera postavljena ali dokler si preveč zaspan/a, da bi s tem nadaljeval/a. Preden zaspiš poskusi paziti, da ti misli ne uidejo drugam, poskušaj še vedno misliti na to tvojo namero.
 • Dodatno: Ko se ponoči zbudiš (in zapišeš sanje) lahko lucidno namero zopet ponoviš, kar bo še povečalo njeno učinkovitost! Ta korak je tudi sploh priporočljiv, vendar ponoči to ni vedno možno, saj nas spanec lahko kaj hitro premaga. Wink Potrudi se!
Cilji

Do sedaj bi morali že biti vešči SPOMINJANJA in ZAPISOVANJA SANJ. Cilj drugega koraka šole lucidnih sanj je, da postavimo NAMERO, da se bomo, ko sanjamo, zavedali da sanjamo, pri čemer si bomo pomagali s PREVERJANJEM STVARNOSTI. Če bomo to opravljali dalj časa, vsak dan, preverjali stvarnost redno čez dan, in pred spanjem postavili našo namero, bomo zagotovo kmalu TUDI v sanjah preverjali stvarnost. In to je to. Very Happy

Torej naš cilj sedaj je doseči LUCIDNOST, tako da bomo PREVERJANJE STVARNOSTI in postavljanje LUCIDNE NAMERE opravljali dokler tega cilja ne dosežemo.

V kolikšnem času bo vsakdo uspel je zelo odvisno od posameznika in njegovega prizadevanja. Lahko to traja samo nekaj dni, lahko pa tudi več tednov. Zavedati se je treba, da uspeha brez dela ne bo, zato je treba VZTRAJATI tudi, če rezultati niso takoj vidni! Želim vam veliko sreče! Very Happy

Časovni termin: 16. jul - nedoločeno (kozmični mesec, 20. dan - nedoločeno).
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloObišči avtorjevo spletno stranAIM - AOL Instant - naslovMSN Messenger - naslovICQ številka
Strawin
Lucidni izvedenec<br>Administrator
Lucidni izvedenec
AdministratorPridružen/-a: Sob, 14. Jun 2003 14:34
Prispevkov: 3707
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor 24. Jun 2003 8:23 Odgovori s citatomNazaj na vrh

MILD je sicer zelo obsežna tehnika, tukaj jo bomo obdelali v skrajšani obliki, ki pa bi morala za prvo silo zadostovati. Mogoče bomo v eni prihodnjih šol zadevo bolj razčlenili.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloObišči avtorjevo spletno stranAIM - AOL Instant - naslovMSN Messenger - naslovICQ številka
Strawin
Lucidni izvedenec<br>Administrator
Lucidni izvedenec
AdministratorPridružen/-a: Sob, 14. Jun 2003 14:34
Prispevkov: 3707
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor 01. Jul 2003 23:53 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Na enem od forumov je ta šjora tle doživela svoje prve lucidne sanje:

Kat je napisal/a:
Jn-26-03 (FiRsT LUCID DREAM EVERY Exclamation!!)

It all started when me and my mom were shoping together. We went to this really cheep store. There was also some kind of small boutique in the basement of the store(IRL there isnt 1). We ended up in the small boutique and as i recall we were the only ones in there(besided this Indian man). There was all kinds of nice clothes and Indian artifacts in there. My mom saw this odd shirt that was made out of tiny little dark brown shiny sticks(?). I just said it was nice if i recall correctly. After this i turned around and i started looking at this thing(dont recall exactly what it was ) and when i turned around..the Indian man was right behind me. We started talking and i think he actually said somethig like: "You are dreaming" or something. I totally Do not recall what my initial reaction was...but at that moment ..i realized...that I WAS DREAMING ! Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation This was totally out of the blue! I dont even know how it happened!! Anyways, after i realized this, i actually stuck my hand through the WALL!! It went throught!! It was really weird! Every time i stuck my hand through the wall i would see these multicolored lines where my hand was (?!?) I remember thinking to myself how kool this all was..and that i would have to remember it so that i could post it in here! After doing this..i actually wanted to go flying. Since i knew i was dreaming i knew that i could do anything...so i started floating through the wall. At this point i actually FELt my body in the dream start lifting upwards. Something weird happened tho..i couldt get passed the wall. I was flying..but i was stuck in the wall. I totally DO NOt recall what happened after this..i guess i must of had a new dream(which i dont recall) or i must of woken up...its very hard 4 me to tell.

I recall how totally amazing it was to actually be able to control what was happened in my dream. It was no longer 3rd person point of view...it was 1st person point of view!!! I was myself in the dream and i was doing what i wanted. No one was controlling what my body was going to do next..i was doing that ALL on my own....i really liked this. This was when i really realized i was dreaming. Never b4 did i control what was happending in a dream....but this time i did. This is amazing now that im thinking about it. I have absolutelly NO idea how i became lucid..its just something that happened by ToTal chance.

Naj bo to motivacija za vas! Very Happy
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloObišči avtorjevo spletno stranAIM - AOL Instant - naslovMSN Messenger - naslovICQ številka
Strawin
Lucidni izvedenec<br>Administrator
Lucidni izvedenec
AdministratorPridružen/-a: Sob, 14. Jun 2003 14:34
Prispevkov: 3707
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre 02. Jul 2003 17:42 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Ko smo že vešči metod in načinov drugega koraka, lahko v celoto vnesemo še metodo WBTB, kot smo jo opisali v zasebnem forumu Skupine ena.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloObišči avtorjevo spletno stranAIM - AOL Instant - naslovMSN Messenger - naslovICQ številka
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo


 Pojdi na:   Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © phpBB Group | FI Theme | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

© lucidnesanje.com | info@lucidnesanje.com | Background image © pasQuale, ld4all.com